6 blunders bij het plaatsen van tegels

68% van de bouwers en verbouwers plaatst zijn vloeren grotendeels zelf. Dat blijkt uit een enquête van Het Laatste Nieuws en de bouwsite Livios bij 1500 Vlamingen (november 2017). Maar niet elke vloer laat zich zomaar leggen. Wil je zelf keramische tegels plaatsen? Dan zijn dit de blunders die je kunt vermijden! 

Fout 1: Tegels verlijmen op verse chape

Elke doe-het-zelver kan met een beetje handigheid tegels verlijmen op een chape. Maar opgepast: doe dit alleen als de chape of dekvloer voldoende is uitgehard. Vooral bij een nieuwbouw wachten veel klussers dikwijls niet lang genoeg. Resultaat? Loskomende tegels.

Hoe lang moet je dan wachten? Een vuistregel is dat je tot een chapedikte van vijf centimeter één week per centimeter rekent. Elke extra centimeter telt voor twee weken. Maar het is geen exacte wetenschap: in theorie is een gemiddelde chapelaag bij 20 graden na vier weken droog. Moet het sneller vooruit gaan? Dan zijn er gelukkig aangepaste vloerlijmen en mortels waarmee je al een week na het chappen aan de slag kan. Let wel: dit geldt alleen voor tegels. Voor parket of laminaat moet de ondergrond wel kurkdroog zijn. 

Fout 2: Ondergrond niet ontvetten

Het kost veel tijd en moeite om een bestaande vloer uit te breken. Kan je de nieuwe tegels niet gewoon bovenop plaatsen? Absoluut! Maar ontvet de ondergrond dan eerst grondig. Dat is zeker aan te readen bij sterk absorberende vloeren zoals cementtegels of natuursteen, omdat deze meestal onderhouden worden met zeep. Gebruik dan nooit gewone tegellijm, maar flexlijm. Breng 24 uur voor je van start gaat een voorstrijkmiddel aan en controleer de stabiliteit van de ondergrond nog een laatste keer. Lijm geen tegels op een oneffen of losliggende vloer. 

Fout 3: Vloer verlijmen op een oneffen chape

Begin nooit met het leggen van tegels voordat je hebt nagegaan of de chape wel vlak is. Eenmaal begonnen, is het heel moeilijk om nog degelijk werk te leveren. De vlakheid controleren, doe je eenvoudig met een paslat of door een rechte plank vanuit de hoeken van de ruimte naar het midden te leggen. De meeste hoogteverschillen zitten in de hoeken of bij de deuren. Werk eventuele oneffenheden weg met een egalisatiemortel. Daarna breng je de tegels aan met gewone tegellijm. 

Fout 4: Tegels te snel voegen

Heb je tegels rechtstreeks op tegels gelijmd? Maak dan niet de fout om de vloer onmiddellijk in te voegen. De nieuwe tegels heb je immers op een andere niet-absorberende ondergrond geplaatst, en daarom moet al het vocht (in de lijm of mortel) via de voegen uitdrogen. Maar dat gaat uiteraard niet als je de voegen meteen afwerkt. Wacht daarom minstens 48 uur. Ook in andere gevallen, als je tegels op een absorberende ondergrond plaatst, wacht jebest 36 uur voordat je de voegen dicht. Te vroeg invoegen geeft hetzelfde resultatt als te snel belopen: teges komen los of scheef te liggen. 

Fout 5: Tegels slecht onderhouden

Na het plaatsen blijven altijd wat resten van voegsel en cement achter op de tegels. Deze trekken vuil aan en doen de vloer er dof en mat uitzien. Reinig ze daarom eerst met een cementsluierverwijderaar, voordat je de vloer dweilt. 

Pas op met zeep. Een keramische tegel mag je niet onderhouden met vette producten. Zo ontstaat er een vetlaag op dev loer, die je er niet meer af krijgt door gewoon te dweilen. 

Fout 6: Verkeerd legpatroon gebruiken

Je kan tegels op de meest uiteenlopende manier plaatsen, van het bekende halfsteensverband (zoals je gevelstenen) tot een diagonaal-, visgraat- of wildverband. gebruik je twee sterk contrasterende kleuren door elkaar, dan geeft een ook klassiek dambordpatroon mooie resultaten. Wel opgelet: de laatste jaren is het zogenaamde keramisch parket sterk in opmars: tegels met de looks van parket. Plaats deze nooit in halfsteensverband, maar zorg ervoor dat er een derde of een vierde verschil is met de andere tegel. Dat moet je doen omdat parkettegels vanwege hun grotere lengte lichtjes krommen bij het bakken en dus nooit helemaal vlak zijn. Dat niveauverschil komt beter tot uiting als je tegels in halfsteensverband plaatst. Vermijden dus! 

Afbeeldingen

Verwante producten