Keramische buitentegels zijn krasvrij, antislip en krasbestendig

Keramische terrastegels worden steeds populairder, en met reden. De plaatsing gebeurt op diverse manieren, meestal traditioneel verlijmd op een stabiele waterdoorlatende ondergrond. Leg hierbij het nodige geduld aan de dag en laat de tegellijm en de voegen voldoende uitharden alvorens aan de volgende stap te beginnen. Naargelang de situatie vereist, worden ze ook geplaatst op tegeldragers. Verder biedt keramiek niets dan voordelen: de tegels zijn kleurvast, bijzonder duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Voor elke stijl is er een passend product dat niet van natuursteen of hout te onderscheiden is.

Buitenkeramiek zit in de lift

Keramische buitentegels zijn vandaag een volwaardig alternatief voor natuursteen, beton of zelfs hout. De vraag neemt exponentieel toe. Verkocht een fabrikant in 2013 zo’n 27.000 m², dan is dit vandaag gegroeid tot ruim 426.000 m². Enkele jaren geleden werd gestart met vier verschillende kleuren. Tegenwoordig is de keuze nagenoeg onbeperkt. Toen deze tegels pas op de markt kwamen, was het van ver al duidelijk dat het om keramiek ging. De decors werden toen nog gestempeld. Vandaag maken fabrikanten gebruik van digitale prints; die zijn niet meer repeterend, en zelfs de professional ziet dikwijls geen verschil met de echte variant.

Geschikt voor alle buitentoepassingen

Keramiek kan voor heel wat verschillende buitentoepassingen worden ingezet. Terrassen en opritten komen het vaakst voor, maar het materiaal kan ook worden ingezet voor de aanleg van een wandelpad of de afwerking van een zwembad of jacuzzi. Keramiek wordt graag gebruikt omdat het heel wat voordelen biedt: de tegels zijn kleurvast, bijzonder duurzaam, onderhoudsvriendelijk en bieden heel wat esthetische mogelijkheden.

De ene keramiek is de andere niet

Het is belangrijk om te weten dat er tussen de keramiekproducten onderlingen grote verschillen kunnen zijn. Eerst en vooral zijn er kwaliteitsverschillen, want de kwaliteit van de tegels is onder andere afhankelijk van het land van herkomst van de grondstoffen. Daarnaast zijn keramische tegels beschikbaar in verschillende diktes.

Plaatsing

De plaatsing van keramische buitentegels moet uiteraard op een correcte manier gebeuren. Zo moet de ondergrond stabiel genoeg zijn en moet tussen de tegels een voegbreedte van minimum 4 of 5 mm worden aangehouden. Indien wordt geopteerd voor verlijming, is een dubbele verlijming met een verbeterde mortellijm noodzakelijk. Maar ook een alternatieve plaatsing is mogelijk, bijvoorbeeld met een drainagenet met ontkoppelingsmat of met tegeldragers.

Verwante producten