Plaatsing van tegels op verwarmde vloer niet altijd een koud kunstje

De slogan ‘tegelzetten is een kunst’ wordt alom sterk gepromoot. Terecht, want de razendsnelle evolutie van materialen en systemen zorgt ervoor dat tegelzetters die weigeren meedraaien in de technische carrousel sneller dan
ze denken achter op raken. Zeker omdat de vloerder tegenwoordig van alle markten thuis moet zijn.

Een van de belangrijkste bepalende factoren is de warmteweerstand (R-waarde) van de vloerbedekking. Bij gebruik zonder vloerverwarming is een hoge warmteweerstand wenselijk. De vloerbedekking fungeert dan als isolatiemateriaal. Eventuele koude vanuit de kruipruimte wordt tegengehouden door de vloerbedekking, wat energiebesparend werkt. Bij gebruik van vloerverwarming moet de warmteweerstand juist zo laag mogelijk zijn (kleiner of gelijk aan R 0.1 m2 K/W). Vloerbedekkingsmaterialen met een lage warmteweerstand zijn het meeste geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloerverwarming.VLOEREN GESCHIKT VOOR VLOERVERWARMING

De volgende vloeren zijn uitstekend geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloerverwarming.

BETONVLOEREN EN VLOEREN VAN NATUURSTEEN

Cementgebonden gietvloeren, zoals betonvloeren hebben een lage warmteweerstand en zijn daarom zeer geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloerverwarming. De warmte wordt goed opgenomen door de vloer en kan ongehinderd afgegeven worden aan het vertrek. Hetzelfde geldt voor natuursteen. Bij het gebruik van natuursteen (van lichte kleur) kan het in sommige situaties nodig zijn om in plaats van een standaard wapeningsnet een gegalvaniseerd- of met kunststof bedekt wapeningsnet in de dekvloer te gebruiken. Dit om eventuele roestvorming in de vloer te voorkomen.

KERAMISCHE TEGELS EN KERAMISCH PARKET

Deze kunnen door hun lage warmteweerstand zonder problemen worden toegepast in combinatie met vloerverwarming. Het enige waar rekening mee moet worden gehouden zijn de uitzetvoegen. Deze zijn vooral belangrijk bij niet doorlopende voegen, zoals bij een tegelvloer die in wildverband is gelegd. Deze uitzetvoegen moeten altijd gerespecteerd worden, anders bestaat het risico dat voegen en tegels gaan barsten of loskomen. Verder speelt de kwaliteit van de ondergrond en de manier waarop de tegels verlijmd zijn mee.

TECHNISCHE EVOLUTIE 

Zowel in nieuwbouwwoningen als in renovatieprojecten duiken steeds vaker nieuwe systemen en plaatsingsmethodes op die de toekomst van onze tegelzetters mee zullen bepalen. Die snelle opvolging beperkt zich echter niet tot de tegelwerken alleen. Want meer en meer worden ook -weliswaar meestal kleine- taken van andere techniekers overgenomen, zoals het gieten van de dekvloer, bepleisteren of uitvlakken van muren, bekleden van raam- en deurkozijnen, enzovoort. Zelfs de plaatsing van een modern vloerverwarmingssysteem wordt de laatste jaren steeds frequenter door de tegelzetter uitgevoerd. Dankzij goed georganiseerde opleidingssessies van fabrikanten, gecombineerd met doeltreffende werfbegeleidingen, wordt de toekomstige tegelzetter multifunctioneler dan hij ooit is geweest! Daartegenover staat echter het groeiend succes van doehet-zelf bouwpakketten die door de (handige?) bouwheer zelf worden geplaatst. Dit was ook het geval in Belsele, waar een ervaren tegelzetter een opdracht aanvaardde om gekalibreerde natuursteentegels op een reeds uitgevoerde verwarmde dekvloer te plaatsen. 

Meer informatie kunt u lezen in het onderstaande artikel (.pdf)

Bron : Interieur designer

Bestanden