5 veelgemaakte fouten bij het kuisen van natuursteen

Natuursteen is een prachtige investering, dat dan ook de juiste zorgen verdient. Wanneer je een foutje maakt, of een onderhoudsbeurt overslaat, loop je het risico het mooie materiaal te beschadigen.

Ja, het klopt dat natuursteen zeer duurzaam materiaal is, maar het is niet onverwoestbaar.

Daarom geven we je 5 tips om je natuursteen te beschermen en in perfecte staat te behouden.

1. Reinigen met azijn

Gebruik enkel reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor natuursteen. Let hier ook op als je beroep doet op derden om je natuursteen te reinigen.

Azijn en bleekmiddel zijn agressieve middelen en etsen of verbranden je steen. Je gebruikt dus best enkel reinigingsmiddelen met het juiste pH level, en dat is 7 (neutraal).

2. Kiezen voor een schuurspons

Je denkt misschien om etensresten of vlekken te verwijderen met een schuurspons? Niet doen! Dit maakt het probleem in veel gevallen nog erger. Zeker wanneer je extra kracht zet op je schuurspons.

Voor de dagelijkse schoonmaak gebruik je best een zachte doek. Probeer dus om geen vlekken of krassen te maken in je natuursteen. Krijg je de vlek er niet uit? Dan contacteer je best een eravringsdeskundige. Zij weten perfect hoe je een beschadigde steen opnieuw gezond maakt en/of herstelt.

3. Afstoffen overslaan

Heel kleine stofdeeltjes en zand, dat je veelal zelfs niet ziet, werken na een tijd als een schuurmiddel onder je voeten. Veeg daarom dagelijks (of tenminste tweedagelijks) met een droge dweil of doek de stenen.

Poets vervolgens ook wekelijks je vloer met een neutraal reinigingsmiddel.

4. Druk begane plaatsen onbeschermd laten

Tapijt leggen op plaatsen waar veel activiteit plaatsvindt helpt om de natuursteen te beschermen. Tegenwoordig heb je al verschillende soorten tapijt die geschikt zijn voor keuken, de hal,... Dus voor die plaatsen waar veel voeten komen.

5. Je steen niet regelmatig afdichten

Bij veel stenen is het afdichten ervan deel van het aanbevolen onderhoud. Het is zeker mogelijk om dit zelf te doen, maar het beste resultaat verkrijg je nog altijd van een professional.

Hou er rekening mee dat de "sealing" of het opnieuw afdichten van je steen zo om de 3 tot 5 jaar dient te gebeuren. Op sommige plaatsen, zoals rond ramen en deuren, kan dit zelfs jaarlijks zijn.

Meer info over afdichten van je steen >

Conclusie

Dankzij de goede zorgen en correct onderhoud, blijft natuursteen voor jarenlang mooi. Elke steen is uniek, en voor veel eigenaars worden die kleine imperfecties en etsingen in oppervlakte van de steen een deel van het leven van de steen.

Afbeeldingen