Sluit filters

Tegellijm

Wat is tegellijm? Wat zijn de voordelen van het gebruik van flex tegellijm? Hoe breng je op de beste manier tegellijm aan? Deze vragen beantwoorden we uitgebreid en we geven je enkele tips en advies mee.

Wat is tegellijm?

Tegellijm is een essentieel materiaal bij het plaatsen van tegels op vloeren, wanden en andere oppervlakken. Het zorgt voor een sterke, duurzame hechting tussen de tegels en de ondergrond en voorkomt dat de tegels loskomen of verschuiven.

Tegellijm is verkrijgbaar in verschillende soorten en samenstellingen, afhankelijk van het soort tegels dat je wilt plaatsen en de specifieke eisen van jouw project.

Flex tegellijm: een populaire keuze

Een van de meest populaire soorten tegellijm is flex tegellijm. Deze lijmsoort is speciaal ontwikkeld om flexibel te zijn, wat betekent dat het enige beweging en spanning tussen de tegels en de ondergrond kan opvangen zonder te breken of te scheuren.

Dit maakt flex tegellijm uitermate geschikt voor gebruik in situaties waar temperatuurschommelingen, trillingen of andere factoren voor beweging kunnen zorgen, zoals bij vloerverwarming, terrastegels of in badkamers en keukens.

Voordelen van flex tegellijm

Flexibiliteit

Zoals eerder vermeld, is flex tegellijm in staat om enige beweging tussen de tegels en de ondergrond op te vangen zonder te breken. Dit betekent dat het risico op loskomende of beschadigde tegels aanzienlijk wordt verminderd.

Veelzijdigheid

Flex tegellijm is geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik en kan worden toegepast op een breed scala aan ondergronden, zoals beton, cement, gipsplaat en hout. Bovendien is het compatibel met verschillende soorten tegels, waaronder keramiek, porselein, natuursteen en mozaïek.

Snelle droogtijd

In vergelijking met traditionele tegellijmen droogt flex tegellijm sneller, wat betekent dat je sneller verder kunt met het voegen van de tegels en het afronden van je project.

Waterbestendigheid

Flex tegellijm is waterbestendig, wat het ideaal maakt voor gebruik in vochtige ruimtes zoals badkamers, keukens en doucheruimtes.

Tips voor het aanbrengen van tegellijm

Voorbereiding

Zorg ervoor dat het oppervlak waarop je de tegellijm wilt aanbrengen schoon, droog en vrij van stof, vuil of losse deeltjes is. Eventuele oneffenheden in het oppervlak moeten geëgaliseerd worden voordat je de lijm aanbrengt.

Mengen

Volg de instructies op de verpakking van de tegellijm voor de juiste mengverhoudingen. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid water toe te voegen en de lijm grondig te mengen tot je een consistentie zonder klontjes bereikt.

Aanbrengen

Gebruik een getande lijmkam om de tegellijm gelijkmatig over het oppervlak te verdelen. Houd de lijmkam in een hoek van 45 graden en trek deze over het oppervlak om ribbels te creëren. Dit zorgt voor een goede hechting en helpt om een gelijkmatige laag lijm onder de tegels te verkrijgen.

Tegels plaatsen

Druk de tegels stevig in de lijm en zorg ervoor dat ze goed aansluiten op de omliggende tegels. Gebruik tegelkruisjes om gelijkmatige voegen tussen de tegels te creëren. Controleer regelmatig of de tegels waterpas liggen met behulp van een waterpas of een lange rechte lat.

Uitharden

Laat de tegellijm voldoende uitharden voordat je begint met voegen. De droogtijd kan variëren afhankelijk van de soort tegellijm, de temperatuur en de luchtvochtigheid, maar meestal wordt een periode van 24 uur aanbevolen. Raadpleeg de instructies op de verpakking van de tegellijm voor de specifieke droogtijd.

Voegen

Nadat de tegellijm is uitgehard, kan je de voegen vullen met voegmortel. Gebruik een voegrubber om de voegmortel in de voegen te drukken en overtollig materiaal te verwijderen. Laat de voegmortel vervolgens drogen volgens de aanbevolen droogtijd op de verpakking. Kies ook het juiste voegsel!

Reiniging

Maak na het voegen de tegels schoon met een vochtige spons of doek om overtollig voegmiddel en eventuele waas te verwijderen. Zorg ervoor dat je de tegels regelmatig schoonmaakt om ze er op hun best uit te laten zien en de levensduur van de tegels te verlengen.

Ceramico, jouw partner voor tegels!

In deze uitgebreide gids hebben we de belangrijkste aspecten van tegellijm besproken, met speciale aandacht voor flex tegellijm en het aanbrengen ervan. Door het volgen van deze tips en richtlijnen zorg je ervoor dat je tegelproject soepel verloopt en dat je kan genieten van een duurzaam, mooi eindresultaat.

Als je nog vragen hebt, neem contact op. Wij staan altijd klaar om je te helpen bij al jouw tegelbehoeften.