Sluit filters

Arduin tegels

Blauwsteen is een compacte donkere kalksteen. De donkere grondmassa van deze natuursteen herbergt fossielen van zeelelies. Naast de gewone Belgische Blauwe Hardsteen is er ook Vietnamees en Iers Blauwsteen. De mogelijkheden met Blauwsteen zijn echt eindeloos. En deze vloertegels kunnen zowel in een landelijke keuken als in een moderne designbadkamer worden geïntegreerd.

Arduin, ook bekend als blauwsteen of blauwe steen, is een populaire en veelzijdige natuursteen die een unieke uitstraling en karakter toevoegt aan zowel binnen- als buitentoepassingen.

Deze kalksteen, voornamelijk afkomstig uit België, Ierland en Vietnam, wordt geprezen om zijn duurzaamheid, schoonheid en weerbestendigheid, waardoor het een uitstekende keuze is voor zowel traditionele als moderne ontwerpen.

Arduin: Eén steensoort, talloze mogelijkheden

Arduin is een ware kameleon in de wereld van natuursteen. Met zijn kenmerkende blauwgrijze kleur, de aanwezigheid van fossielen en insluitsels, en de verschillende afwerkingen, is arduin een ideale keuze voor een breed scala aan toepassingen.

  • Vloertegels: Creëer een elegante en slijtvaste vloer in je keuken, badkamer, gang, patio of terras met arduin vloertegels.
  • Wandtegels: Voeg een verfijnd en rustiek accent toe aan je interieur met arduin wandtegels, perfect voor een accentmuur, open haard of keukenachterwand.
  • Terrassen en opritten: Maak indruk met een duurzaam en weerbestendig terras of oprit, bestand tegen vorst en temperatuurschommelingen.
  • Gevelbekleding en raamdorpels: Kies voor langdurige schoonheid en onderhoudsgemak met arduin gevelbekleding en raamdorpels, bestand tegen weersinvloeden en verkleuring.

De voordelen van arduin

Nu je de vele voordelen en toepassingen van deze prachtige natuursteen kent, bekijken we enkele aanvullende redenen waarom arduin de ideale keuze is voor je volgende project.

Esthetiek en veelzijdigheid

Arduin biedt een unieke esthetiek die zowel modern als klassiek is, waardoor het geschikt is voor vrijwel elk ontwerp. De blauwgrijze kleur en de natuurlijke insluitsels geven het materiaal een tijdloze uitstraling die niet uit de mode raakt.

Bovendien kan je arduin combineren met andere materialen zoals hout, glas en metaal, waardoor je het relatief eenvoudig kan integreren in verschillende ontwerpstijlen en -concepten.

Duurzaamheid en sterkte

Arduin is een uiterst duurzaam materiaal, waardoor het bestand is tegen slijtage, krassen en beschadigingen. Dit maakt het ideaal voor drukbezochte gebieden zoals entrees, trappen, keukens en badkamers. Blauwe steen is ook vorstbestendig, waardoor het perfect is voor buitentoepassingen zoals terrassen en opritten.

Onderhoudsvriendelijk

Zoals eerder vermeld, is arduin relatief eenvoudig te onderhouden. Met regelmatige reiniging en periodieke afdichting blijft het materiaal er jarenlang mooi uitzien en presteren. Dit betekent minder tijd en geld besteed aan onderhoud, waardoor je meer tijd kunt besteden aan het genieten van je prachtige arduinoppervlakken.

Investering op lange termijn

Hoewel de initiële kosten van arduin misschien hoger zijn dan die van sommige andere materialen, is het belangrijk om te overwegen dat arduin een investering op lange termijn is. Door de duurzaamheid, sterkte en tijdloze uitstraling van arduin blijft het materiaal er goed uitzien en presteren, zelfs na vele jaren. Dit betekent dat je op lange termijn geld bespaart op vervanging en onderhoud.

Milieuvriendelijk

Arduin is een milieuvriendelijke keuze, omdat het een natuurlijk materiaal is dat lokaal, in België, wordt gewonnen. Dit vermindert de milieu-impact van transport en zorgt voor een lagere CO2-uitstoot in vergelijking met geïmporteerde materialen. Bovendien is arduin recycleerbaar, wat betekent dat het hergebruikt kan worden in toekomstige projecten, waardoor de hoeveelheid afval verminderd wordt.

De verschillende afwerkingen van arduin

Een van de redenen waarom arduin zo gewild is, is vanwege de verschillende afwerkingen die beschikbaar zijn. We gaan graag wat dieper in op de meest populaire afwerkingen van arduin en hun kenmerken.

Gezoet arduin

Een gezoete afwerking wordt bereikt door het oppervlak van het arduin licht te schuren, waardoor een glad en mat oppervlak ontstaat. Deze afwerking is perfect voor moderne en minimalistische ontwerpen, omdat het de natuurlijke schoonheid van de steen benadrukt zonder overdreven glans. Gezoet arduin is ook slipbestendig en gemakkelijk te onderhouden.

Gepolijst arduin

Bij een gepolijste afwerking wordt het oppervlak van het arduin intensiever geschuurd en gepolijst, wat resulteert in een glanzend en spiegelend oppervlak. Deze afwerking is ideaal voor ruimtes waar een gevoel van luxe en verfijning gewenst is, zoals in chique hotels en restaurants. Houd er wel rekening mee dat gepolijst arduin minder slipbestendig is en bovendien ook gevoeliger is voor krassen.

Geschuurd arduin

Geschuurd arduin heeft een licht ruw oppervlak, dat wordt bereikt door het schuren van de steen met grof schuurpapier. Deze afwerking zorgt voor een betere slipweerstand en een meer rustieke uitstraling, waardoor het geschikt is voor buitentoepassingen zoals terrassen en loopbruggen, maar ook voor landelijke interieurs.

Gevlamd arduin

Een gevlamde afwerking wordt verkregen door het oppervlak van het arduin kort bloot te stellen aan hoge temperaturen. Dit proces veroorzaakt een thermische schok die ervoor zorgt dat de buitenste laag van de steen afbrokkelt, waardoor een ruw en getextureerd oppervlak ontstaat. Gevlamd arduin heeft uitstekende antislip-eigenschappen en is ideaal voor gebruik in openbare ruimtes en op hellingen.

Verouderd arduin

Verouderd arduin heeft een doorleefd uiterlijk dat het gevolg is van verschillende technieken die worden gebruikt om het uiterlijk van verweerde en oude steen na te bootsen. Dit kan onder meer het trommelen, borstelen en beitelen van de steen omvatten. Verouderd arduin past perfect bij traditionele of historische interieurs en exterieurs.

Gestraald arduin

Bij een gestraalde afwerking wordt het oppervlak van het arduin behandeld met een straalmiddel onder hoge druk, waardoor het oppervlak een gelijkmatige textuur krijgt. Dit resulteert in een mat en slipbestendig oppervlak dat geschikt is voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Tips voor het kiezen van de juiste arduin voor je project

Bepaal je budget

Arduin varieert in prijs afhankelijk van de dikte, afwerking en kwaliteit van de steen. Het is belangrijk om je budget te bepalen voordat je begint met winkelen, zodat je een idee hebt van wat je je kunt veroorloven.

Overweeg de afwerking

Arduin is verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, zoals gezoet, gepolijst, geschuurd en gevlamd. Elke afwerking heeft zijn eigen unieke uitstraling en heeft invloed op de slipweerstand en het onderhoud van de steen. Kies de afwerking die het beste past bij jouw esthetische voorkeur en praktische behoeften.

Kies de juiste dikte

De dikte van de arduin is afhankelijk van het type project en de belasting die het oppervlak zal dragen. Voor vloeren en terrassen is een dikkere steen vaak nodig, terwijl voor wandbekleding en trappen een dunnere steen geschikt kan zijn.

Vraag monsters aan

Het is altijd een goed idee om monsters van arduin aan te vragen voordat je een aankoop doet. Dit stelt je in staat om de kleur, textuur en afwerking van de steen van dichtbij te bekijken en te vergelijken met andere materialen die je in je project wilt gebruiken.

Overleg met een professional

Als je niet zeker bent over welke arduin het beste is voor jouw project, overleg dan met een professional zoals de experts van Ceramico. Wij geven deskundig advies over de juiste keuze voor jouw specifieke situatie.

Arduin in ‘t kort

Met de juiste keuze en zorgvuldige planning kan arduin je huis of commerciële ruimte veranderen en een tijdloze elegantie toevoegen die jarenlang meegaat. Geef je interieur- en exterieurprojecten een vleugje klasse en duurzaamheid met arduin en geniet van de vele voordelen die deze prachtige natuursteen te bieden heeft.

Kortom, arduin is een prachtige, duurzame en veelzijdige natuursteen die uitermate geschikt is voor een breed scala aan interieur- en exterieurtoepassingen. Of je nu op zoek bent naar een stijlvolle keukenvloer, een indrukwekkende trap, een elegant terras of een opvallende gevel, arduin biedt een oplossing die zowel mooi als praktisch is.

Met zijn unieke combinatie van esthetiek, duurzaamheid, onderhoudsgemak en milieuvriendelijkheid is het geen wonder dat arduin een populaire keuze blijft voor zowel huiseigenaren als professionele ontwerpers.