Een stenen vloer proper opleveren (deel 1): keramische tegels

HOE CEMENT EN MORTEL VERWIJDEREN?

Om cementsluier en mortelresten weg te nemen, zijn specifieke producten op de markt. Je maakt steeds eerst het te behandelen oppervlak nat met schoon water. Daarna breng je het middel aan, aangelengd met water. Schrob het oppervlak goed met een borstel, laat dan enige tijd inwerken, en schrob dan opnieuw. Spoel grondig na met schoon water.

WAT BIJ DE OPLEVERING?

Is de vloer helemaal schoon, dan dek je die af met een goede, ietwat dikkere beschermingsfolie en tape. Op het moment dat je oplevert, verwijder je de folie weer en haal je taperesten weg met een specifiek oplosmiddel. De volledige vloer reinig je vervolgens met een basisreiniger op basis van organische zuren, vrij van zoutzuur.

HOE PREVENTIEF BEHANDELEN?

Poreuze keramische materialen kan je voedend onderhouden met een water­gedragen impregneerproduct. Daarvan mag je slechts een geutje in een emmer dweilwater doen. Zo fungeert het product als een poriënvuller, waardoor de vloer makkelijker te onderhouden valt.

Er zijn ook beschermfilmproducten beschikbaar, bv. met zijdeglans, onverdund aan te brengen op een volledig schone, vet- en stofvrije vloer (volledig uitgehard en gedroogd). Je brengt het middel bij voorkeur aan met een wasverdeler. Op een grove ondergrond gebruik je een verfroller. Je giet de vloeistof op de vloer en verdeelt die in rechte banen in één richting. Eenmaal opgedroogd, breng je een tweede laag aan, haaks op de eerste.

Een andere mogelijkheid is een impregnerende beschermer die je onverdund gelijkmatig aanbrengt in één richting, bij voorkeur met een verfroller. Ligt er 10 minuten na het aanbrengen nog product op de tegels, neem dat dan weg met een droge, niet-pluizende doek.

Om vlekken te voorkomen, kan je de tegels vooraf reinigen, met een kwast of rol. Een andere manier om vlekken en vervuiling te voorkomen, is door de vloer met sluiervrije producten te onderhouden.

HOE KERAMISCHE TEGELS SCHOONMAKEN?

Hiervoor zijn specifieke reinigingsproducten te verkrijgen, waarmee je vlekken verwijdert. Je volgt hierbij de gebruiksaanwijzing van het product. Bij zware vervuiling is het zelfs mogelijk dat je het middel onverdund mag aanbrengen. Is de vervuiling gering, dan lengt men het product aan, met bij voorkeur warm water. Schrob met een luiwagen of borstel, laat 5 à 10 minuten inwerken en spoel met veel water na.

Tegelijk zijn er ook reinigingsmiddelen voor een wekelijkse, sneldrogende dweilbeurt zonder strepen. Net als extra krachtige producten voor tegels, om te ontvetten en/of aangekoekt vuil te verwijderen. Gebruik deze producten minstens één keer per jaar.

WAT IS NOT DONE?

Keramiek kan zo goed als tegen alle chemische reinigingsmiddelen, maar niet tegen impregneerproducten, zepen en producten om te waxen/polishen, tenzij de fabrikant dit uitdrukkelijk aangeeft. Laat ook zeker geen hamer op de vloer vallen, want zo verkrijgt u bij een keramiekvloer snel hoek-/putschade en barsten.

Bron: FloorTech

Verwante producten