Een terras in keramiek

Keramiek verhoudt zich enigzins tot natuursteen zoals houtcomposiet tot hout: je hebt de look, maar het onderhoud hoef je er niet bij te nemen en de prijs ligt over het algemeen ook lager. Er zijn echter wel enkele andere aandachtspunten bij een terras uit keramiek. Lees er hier meer over.

Waarom keramiek kiezen?

Keramiek wordt vaak gebruikt om de look van natuursteen te imiteren. Wie dus de look van natuursteen wil, maar aan een zachtere prijs, moet zich dus tot keramiek wenden.

Keramiek is een hard, krasvast materiaal. Pas wel op met keramieken bloempotten bovenop een keramiek terras, want dat kan voor krassen zorgen. Een ander voordeel van keramiek is dat groenaanslag van algen of mossen bijna niet voorkomt. Ze hechten namelijk niet goed aan het oppervlak.

Verder kan je voor tegels of klinkers heel wat kanten uit qua kleuren en prints. Doordat keramiek gebakken wordt, blijft het ook zijn kleur doorheen het jaar perfect behouden.

Let op: doordat keramiek inherent vuil- en waterafstotend is, zal water er ook niet intrekken, en kan een keramisch terras wel glad worden.

Tegels

Een keramiek terras kan je leggen door middel van tegels. Deze moeten minimum een dikte van 1 cm hebben om tegen vorst te kunnen. Plaats je ze op tegeldragers, dan is een dikte van 2 cm aangewezen.

Klinkers

Keramische klinkers of kleiklinkers zijn zeer slijtvast en zijn van nature gekleurd. Ze zijn minder poreus dan betonklinkers, wat goed nieuws is: vorstbestendig en geen groenaanslag.

Ook hier kan je kiezen voor getrommelde of niet-getrommelde kleiklinkers met afgeronde hoeken, wil je een authentiekere, ‘geleefde’ look.

Gangbare formaten zijn:

  • waalformaat: 20 x 5 x 7 cm;
  • dikformaat: 21 x 7 x 7 cm;
  • keiformaat: 20 x 10 x 7 cm;
  • abdijformaat: 30 x 20 x 5 cm.

Hoe een keramisch terras leggen?

Voor een keramisch terras ga je grotendeels op dezelfde manier te werk als voor een natuursteen terras. Je begint met een drainerende onderfundering van steen- of betonpuin, waarop een – eventueel gewapende – stabilisélaag terechtkomt als fundering.

Ook hier wordt de opbouwhoogte van je funderingen mede bepaald door je ondergrond en de belasting die erop komt. Op je fundering breng je nog een straatlaag chape aan. Je kan daarop de tegels of klinkers (dubbel!) verlijmen, in een mortellaag leggen, of je kan ze op stabilisatiematten leggen.

Net als bij natuursteen, is voor een keramisch terras ook een afboording nodig. Afwerken doe je met voegzand, voegcement of een epoxy voegmiddel.

Hoe een keramisch terras onderhouden?

Een keramisch terras vraagt relatief weinig onderhoud. Over krassen of groenaanslag moet je amper inzitten. Qua reiniging is het zoals bij elk ander terras: met een bezem borstel je het losse vuil weg.

Voor natte reiniging kan je wel zonder zorgen de hogedrukreiniger inschakelen. Houd wel voldoende afstand en gebruik geen freeskop. Het is voorts best om een neutrale, zachte zeep te gebruiken.

Er zijn ook specifieke reinigingsmiddelen voor een keramisch terras.

Bron: Dobbit

Verwante producten