Hoe leg je zelf vloertegels?

Een stapsgewijze handleiding voor het creëren van de perfecte tegelvloer

Als je nieuw bent met tegels, heb je misschien wat hulp nodig als het gaat om het betegelen van een vloer. Deze gids leidt u door de stappen. Of u nu tegels legt op houten, cement- of betonnen vloeren en welk type tegel u ook kiest. We willen u helpen uw project te voltooien en ervoor te zorgen dat het er nog jarenlang geweldig in uw huis zal uitzien.

Hoe voor te bereiden om te betegelen

Keramische, porseleinen en steengroeve tegels maken echt mooie oppervlakken in keukens, badkamers, gangen en serres. Ze zijn sterk en slijtvast, maar toch verrassend eenvoudig te onderhouden.

Je kan tegels op betonnen, houten vloerplaten bevestigen (op voorwaarde dat je een ultraflexibele lijm gebruikt) en zelfs op bestaande vloertegels, maar je moet ervoor zorgen dat het oppervlak in goede staat en correct is voorbereid. Het moet egaal, vlak, droog en vochtvrij zijn en de juiste lijm moet worden gebruikt. Als je andere tegels of plaatvloeren hebt gehad, moet je alle lijm van de vloer verwijderen voordat je begint.

Als het vloeroppervlak stoffig is, vul het dan met verdunde PVA-lijm en laat het drogen.

Houd je metingen bij de hand om te bepalen hoeveel pakketten tegels je nodig hebt. Het is een goed idee om ongeveer 10% toe te voegen om eventuele verspilling of breuk te dekken.

Hoe vloertegels te leggen

Voordat je begint, moet je de instructies voor tegellijm op de achterkant van de verpakking volgen, omdat deze kunnen variëren, afhankelijk van het oppervlak waarop je de tegels legt en het materiaal van jouw tegels.

Stap 1

Beginnend op de positie die je al hebt gemarkeerd, gebruik je een troffel om tegellijm op de vloer te leggen en gebruik je een getande troffel om dit over een oppervlakte van 1m² te verspreiden. Gebruik de gladde kant om de tegellijm op de vloer te verspreiden en trek de gekartelde rand terug door de lijm om richels te vormen. Dit laat een gelijkmatige kleefkracht achter om een vlak oppervlak te creëren.

Stap 2

Plaats je eerste tegel stevig in de lijm, met behulp van een draaiende actie om het in de lijm te leggen.

Herhaal dit proces met de volgende tegel en gebruik tegelafstandhouders tussen elke tegel om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig verdeeld zijn. Zorg ervoor dat je de afstandhouders ruim onder het oppervlak van de tegel drukt, zodat ze worden verborgen zodra jouw vloer is gevoegd.

Stap 3

Controleer af en toe of de tegels vlak zijn met een waterpas. Als ze dat niet zijn, tik je er licht op met een rubberen hamer om ze waterpas te zetten. Verwijder eventuele lijm van het tegeloppervlak met een vochtige doek - het is veel moeilijker te verwijderen als het eenmaal is geplaatst.

Stap 4

Zodra alle tegels zijn gelegd, moet je wachten tot de lijm is uitgehard voordat je erop loopt - dit kan maximaal 48 uur duren. Als je een kamer betegelt waartoe je toegang nodig hebt, zoals een keuken, badkamer of gang, betegel je de ene dag de helft van de kamer en de andere helft de andere dag.

Stap 5

Om eventuele gaten tussen de laatste hele tegel en de muur te vullen, moet je enkele tegels meten en snijden. Een goede manier om dit te doen is om de tegel te leggen die direct moet worden gesneden op de dichtstbijzijnde hele tegel aan de muur. Leg er vervolgens nog een tegel op, die je als sjabloon gebruikt. Plaats een paar tegelafstandhouders plat tegen de muur en duw de bovenste tegel recht tegen de muur. Gebruik een tegelmarkering om de onderliggende tegel te markeren - zorg ervoor dat er ruimte is voor het voegen.

Stap 6

Vloertegels zijn zwaarder en moeilijker dan wandtegels, dus je hebt een zware snijder nodig om ze te snijden. Draag een veiligheidsbril en handschoenen en gebruik een vlak bed of een elektrische tegelsnijder om langs de gemarkeerde lijn te snijden. Als er na het snijden ruwe randen overblijven, maak deze dan glad met een tegelvijl.

Stap 7

Zodra je het juiste stuk hebt, plaats je het in de opening om te controleren of je verdere aanpassingen moet maken. Als het niet helemaal past, kan je tegelkniptangen en een tegelbestand gebruiken voor kleine aanpassingen. Wanneer ze perfect passen, breng dan lijm aan op de achterkant van de tegels en bevestig ze op de vloer

Vloertegels voegen

Zodra de lijm is uitgehard, kan je beginnen met voegen. Hierin heb je verschillende kleuren. Wat je ook besluit, je moet ervoor zorgen dat je voeg geschikt is voor gebruik met je tegels en dat je genoeg hebt voor je project. Controleer de verpakking voor details over de dekking.

Stap 1

Verwijder stof en vuil van het oppervlak en controleer of er geen tegelafstandhouders omhoog steken.

Stap 2

Gebruik de meetspaan om de specie uit de kuip te verwijderen en werk deze vervolgens in de voegen met behulp van een specie-vlotter totdat de specie zich op gelijke hoogte bevindt met het oppervlak van de tegel en de afstandhouders bedekt.

Stap 3

Nadat je meerdere rijen hebt gevoegd, maak je de voegen glad met een voegafwerker om het voegsel te verdichten en een nette afwerking achter te laten. Veeg eventuele extra voegen op het oppervlak van de tegels met een vochtige spons voordat deze begint te harden.

Stap 4

Blijf je over de vloer werken, voegen, afwerken en wegvegen. Als je klaar bent, loop je niet op de vloer en laat je de mortel hard worden. Raadpleeg de instructies van de fabrikant voor hoe lang dit zal duren, omdat verschillende mortels kunnen variëren.

Stap 5

Nadat de specie is ingesteld, veeg je de vloer opnieuw schoon met een vochtige doek en vervolgens met een droge doek om eventuele resterende specie van het oppervlak van de tegels te verwijderen. Als er hardnekkige plekken zijn, kan je een reinigingsmiddel gebruiken, maar zorg ervoor dat de mortel volledig droog is voordat je water in contact laat komen.

Stap 6

Sluit vervolgens langs de randen af met een flexibel afdichtmiddel dat overeenkomt met de mortel. Dit helpt om elke beweging of uitzetting tussen de muur en de vloer op te vangen. Leg een maskertafel aan weerszijden van het gebied dat je gaat verzegelen om rommel te voorkomen. Werk van het ene uiteinde van de plint naar het andere en breng een continue kraal afdichtmiddel aan, met een constante druk en snelheid. Als je wil, kan je de kit met een speciaal gereedschap voor een andere afwerking vormen.

Stap 7

Vermijd indien mogelijk de vloer gedurende 24 uur na het voegen en afdichten.