Marmoline White Quartz steenstrips

Een veelgevraagde natuursteenstrip die overal en in ieder interieur past. Mooie, lichte en warme witkleuren zorgen voor een vrolijke maar toch rustige wandbekleding. 

Oorsprong en uitzicht

Infofiche

Kwartsiet: afkomstig uit China

Beschrijving: kwartsiet met een witte uniforme achtergrond

Eigenschappen: kleurnuances komen altijd in meer of mindere mate voor, zelfs binnen eenzelfde partij.

Kenmerken: Marmoline White Quartz zijn enkel geschikt als wandbekleding voor binnen (Buiten kan, mits een goede behandeling met Seal Guard)

Gebruik: gezien de goede slijtvastheid is deze natuursteen geschikt voor wandafwerking binnen. 

Marmoline White Quartz

Ondergrond

De draagsteunen (ondergrond voor plaatsing) worden gekenmerkt door hun samenstelling en vlakheidstolerantie.

Samenstelling: 

  • Volle beton van courant granulaat en volle beton van expansieklei, gestort en geprefabriceerd van 2 à 3 maand oud, bepleisterd met een waterdicht cement - of bastaardmortel.
  • 3 weken oud metselwerk bepleisterd met een waterdichte cement en bastaardmortel.

Vlakheid

De vlakheidstolerantie moet kleiner zijn dan 5mm onder de regel van 2m lang en vervolgens 2mm onder de regel van 20cm

Properheid

De ondergrond dient vrij te zijn van ontkistingsolie en effen te zijn

Vochtigheid

Het kleven mag niet gebeuren op een ondergrond die het vocht nog uitzweet. Bij warm weer echter of wanneer de steun aan de zon werd blootgesteld of als hij heel poreus is, moet hij eerst bevochtigd worden. 

Temperatuur

De plaatsing mag niet gebeuren op een koude ondergrond, t.t.z. een temperatuur lager dan 5°C. Ze mag ook niet gebeuren bij een hoge temperatuur, nl. boven de 30°C. 

Plaatsing

Indien er elementen geschonden of gebroken zijn, dient dit voor de plaatsing aan de leverancier gemeld te worden. Deze elementen moeten in de mate van het mogelijke voor verzaging gebruikt worden. 

De plaatsing gebeurt volgens de regels van de kunst en het goede vakmanschap. 

De regels van de kunst

De vloerder dient - vooraleer de plaatsing aan te vatten - samen met de bouwheer en/of architect de strips (in droge toestand) controleren op eventuele afwijkingen tegenover de monsters. Men mengt het materiaal voor de plaatsing om een hermonieuze verdeling van kleuren en schakeringen van het gebruikte materiaal te bekomen.

Ook dient men ervoor te zorgen dat de kopse voegen van de strips steeds afwisselend geplaatst worden zodat een uniformuitzicht verkregen wordt. 

Denk eraan: 'plaatsing is aanvaarding', d.w.z. dat er NA de plaatsing van strips geen klachten aanvaard worden, tenzij verborgen gebreken.

De strips lijmen

Steenstrips worden met flexibele elastische lijm op een droge, vetvrije en voldoende hechtende onderlaag geplaatst. De ondergrond (waterdichte cementering) wordt eerst behandeld met een primer om een goede hechting te garanderen. 

Dubbele verlijming is onontbeerlijk, d.w.z. zowel de ondergrond als de rug van de strips wordt volledig met kleefcement ingestreken. 

Na het plaatsen de strips zeker NIET met water besproeien. Bij de plaatsing van Marmoline White Quartz steenstrips worden geen voegen voorzien. 

Voegen

Ruwbouw- en dilatatievoegen dienen in dezelfde breedte in kleefcement en de bekleding door te lopen. Uitzettingsvoegen dienen minimum 5mm breed te zijn en opgevuld met een soepele voeg. De verschillende aaneensluitende oppervlakten mogen 60m² niet overschrijden. (horizontale voegen ongeveer 6m en verticale voegen elke 10m)

De verdamping doorheen de steen niet verhinderen, m.a.w. het afdekken met folies,... enz. tijdens de droging van de bekleding vermijden. Het aanbrengen van een tijdelijke afdekking (voor de werkzaamheden die mogelijks nog volgen) dient vermeden te worden. Dergelijke ingrepen verhogen sterk de kans op schade.

Het opleveren van de staat van een natuursteen oppervlak mag nooit gebeuren bij tegenlicht en zeker niet bij scherend licht. Het onderzoek gebeurt op manshoogte en met het blote oog (WTCB-1983 en NBN 903-02). Tintverschillen kunnen enkel beoordeeld worden bij droog materiaal.

Onderhoud

Het onderhoud start bij een eerste opkuis: eenmalige schoonmaakbeurt, door het oppervlak op te wrijven met een harde borstel. Dit mag gebeuren ongeveer één week na het plaatsen van de wandbekleding. Vervolgens dient men de bekleding voldoende te laten drogen (ongeveer een maand). 

Als de bekleding droog is raden wij sterk aan de steen te behandelen met een beschermingsmiddel: Seal Guard. Als men de bekleding natuurlijk wit wil laten en een waterafstotend effect wil bekomen. 

Voor het regelmatig onderhoud volstaat afstoffen. Bij een sterke vervuiling mag een aangepaste (niet zuurhoudende) reiniger aangewend worden. 

Laat je inspireren >

Verwante producten