Natuursteen: veelgestelde vragen

Uitzicht van een nieuwe verzoete blauwe steen

Blauwe steen in een verzoete afwerking is de ideale keuze voor een langetermijnresultaat, waar je nooit meer naar moet omkijken. Integendeel, de vloer wordt elk jaar mooier. Het blijft een vaste waarde, met een tijdloze klasse. Hoogglans op blauwsteen is wat onhandig, omdat alle blauwe stenen op looppaden stabiliseren op een uniforme donkerblauwe kleur, die afwijkt van het donker zwarte. Ideaal is dus een afwerking die de steen toch op termijn gaat krijgen: verzoet (licht of donker). Maar na de plaatsing en de eerste onderhoudsmaanden, krijg je soms brede zones die donkerder en bleker zijn. Dit gebeurt bij het trage stabiliseren en patineren van de vloer met onderhoudsproduct en doorgang. Het algemeen aspect kan wat ongelukkig overkomen.

Oplossingen:

1. Wachten: na een paar jaar komt de vloer sowieso op een uniform aspect. Blijven onderhouden met natuurzeep. Armolie: met schuurborstel en ontvettingsreiniger (niet zuur!) opgelost in warm water, de vloer opschuren en residu wegtrekken.

2. Laten patineren: vloer laten reinigen en nat patineren door een specialist. Deze techniek simuleert jaren en jaren doorgang. Ze gebeurt met zuiver water, en is perfect natuurlijk. Het uitzicht wordt een uniforme fijne natuurlijke zijdeglans.

Vlekken in poreuze natuurstenen

Natuurstenen die een hoge porositeit of capillariteit hebben, zoals bijvoorbeeld beige kalkstenen, bleke granieten of geflammeerde granieten, zuigen vlekken op basis van water of oliën op. Zelfs na oppervlakkige reiniging blijven ze in de natuursteen. Dit gebeurt als de oppervlaktes nog niet verzadigd zijn met een onderhoudsproduct.

Oplossingen:

1. Proberen te ontvlekken met ontvetters en oplosmiddelen zoals ammoniak, aceton of thinner. Andere vlekken kunnen met bleekwater verminderd worden. Test zelf.

2. Wachten: op termijn verdwijnen de vlekken.

3. Preventief werken: de kwetsbare oppervlaktes behandelen met een beschermingsproduct, zelf of door een specialist.

Kalkafzetting op douchewanden

Als je gebruik maakt van kalksteen voor douchewanden en het water kalkhoudend is, krijg je gegarandeerd op termijn kalkafzetting. De druppeltjes water drogen na het douchen op de wanden, en het kalk in die druppels zet zich sterk vast op de kalksteen.

Oplossingen:

1. Met fijne staalwol, met draaiende bewegingen, elke 2 à 3 maand, de vastgezette kalkdruppels verwijderen.

2. Een specialist vragen om de wanden te slijpen tot een fijn verzoete afwerking.

Werfkrasjes voor de oplevering

Na het plaatsen van natuursteen in een bouwproject, gaan de werken verder. Zonder een efficiënte bescherming, die ook dampdoorlatend is, kunnen er fijne krasjes gemaakt worden door vuil en zand. Of zelfs zware beschadigingen door het sleuren met kisten, ladders, machines, enz. En dit voor de oplevering. Het is de verantwoordelijkheid van de aannemers op de werf om preventieve voorzorgen te nemen. De architect moet eveneens instructies geven.

Oplossingen:

1. Zo laten: fijne krasjes kan je accepteren als de vloer toch na gebruik uniform zal patineren en slijten.

2. Bij zware beschadigingen: lokaal indien mogelijk, of volledig herslijpen met machine (specialist).

Hoogteverschillen tussen tegels onderling

Bij sommige plaatsingstechnieken, zoals lijmen, is het moeilijk om een perfecte pas te verkrijgen. Ondanks de moeilijkheidsgraad, moeten ze gelegd worden binnen de tolerantiegrens aanvaard door het WTCB. Deze wordt als volgt omschreven: bij het plaatsen van een rechte lat van 2 m, mogen er géén afwijkingen zijn van méér dan 2 mm, convex of concaaf, en dus automatisch géén verschillen van méér dan 2 mm tussen tegels onderling voorkomen. Maar vaak is de werf zodanig gevorderd dat het uitbreken en herbeginnen bijzonder moeilijk is.

Oplossingen:

1. Uitbreken en herbeginnen, desnoods in zones.

2. Volledig herslijpen en verzoeten, eventueel achteraf kristalliseren om hoogglans te bereiken (specialist).

Cementresten of vlekken van cementsluierverwijderaar

Na het opvoegen is het zéér moeilijk om cement- en mortelresten te verwijderen om een proper en aanvaardbaar resultaat te bereiken.

Oplossingen:

1. Met een nieuw snijmesje en drager de cementzones zuiveren met de hand.

2. Pogen met een éénborstelmachine en schijf de resten weg te reinigen.

3. Indien dit niet werkt, moet het geheel geslepen worden (specialist).

Uitkankeren van natuursteen

Ervaring bewijst dat het uitkankeren bij bepaalde kalksteen en marmers een verkeerde plaatsing als oorzaak heeft. Dit gebeurt echter nog zelden. Wanneer geen witte cement en witte zand gebruikt worden, verhoogt het risico van uitkankeren. Overmatig gebruik van water is eveneens een boosdoener. Indien er gelijmd wordt op chape, moet deze eerst 28 dagen drogen omdat deze grijze cement bevat.

Oplossing:

1. Uitbreken en herbeginnen.

2. Zo laten: in bepaalde gevallen kan dit een mooi rustiek effect geven.

3. Herslijpen en opkitten met kleurenreparatiekit. Kan enkel wanneer er maar een klein risico is dat de reactie terug optreedt.

Blauwsteen die buiten ligt veroudert

Blauwsteen wordt heel veel gebruikt in toepassingen voor buiten: dorpels, vensterbanken, terrassen, facadesteen, facadeplinten, trottoirs, enz. Het klimaat, de zuurtegraad van de regen, en de UV-straling veranderen de steenkleur. De lichtblauwe tint evolueert tot lichtgrijs. De kwaliteit van de steen vermindert niet, maar het uitzicht wel.

Oplossing:

1. Zo laten: in het algemeen kan je moeilijk anders dan de natuur zijn gang laten gaan.

2. Grondige reiniging: schuren met ontvetter met bleekwater.

3. Patineren: vloer laten reinigen en nat patineren door een specialist. Deze techniek simuleert jaren en jaren doorgang. Ze gebeurt met zuiver water, en is perfect natuurlijk. Het uitzicht wordt een uniforme fijne natuurlijke zijdeglans.

4. Herslijpen.

Ondanks de ervaring en het professionalisme van specialisten zijn bepaalde situaties technisch te moeilijk om volledig op te lossen. Elke bouw, steen en bouwheer zijn anders en de resultaatvereiste is moeilijk te normaliseren. Je moet nooit vergeten dat natuursteen per definitie een natuurlijk product is. De uitstraling is uiteraard véél mooier, maar een natuurlijk product kan je niet forceren. De natuur moet soms haar gang gaan.

Verwante producten