Een stenen vloer proper opleveren (deel 2): Natuursteen

HOE CEMENT- EN KALKSLUIER VERWIJDEREN?

Voor het verwijderen van cement- en kalksluiers op natuursteen zijn specifieke reinigingsproducten ontwikkeld, geschikt voor op onder meer niet-kalkhoudende natuursteen. Je lengt het middel juist gedoseerd aan met water. Vervolgens maak je de vloer nat met schoon water en breng je de oplossing aan met een dweil of mop. Behandel wel niet meer dan 10 à 15 m² tegelijk. Schrob het oppervlak vervolgens goed, laat vijf minuten inwerken en schrob nog eens goed. Verwijder het product daarna met een dweil, en dweil nogmaals met proper water.

WAT BIJ DE OPLEVERING?

Lever je op, dan verwijder je de beschermingsfolie en haal je de taperesten weg met een specifiek oplosmiddel. Vervolgens reinig je de volledige vloer met een milde, alkalische basisreiniger (vrij van zuren).

HOE PREVENTIEF BEHANDELEN?

Een natuurstenen vloer behandel je preventief door hem te behandelen met een impregneermiddel. Dat vormt in de poriën een flinterdunne, duurzame film, die verhindert dat water, olie en vuil doordringen in het steen­oppervlak en bij langdurig contact dieper in de steenmassa indringen. Iets wat anders wel voorkomt bij natuursteen, omdat deze altijd in zekere mate poreus is. Tegelijk voorkomt een impregneermiddel vlekken van siliconen, verf en kalk.

HOE EEN NATUURSTENEN VLOER SCHOONMAKEN?

Om een natuurstenen vloer schoon te maken, bestaan heel wat reinigingsmiddelen: alkalische producten tegen bijvoorbeeld algemeen vuil, roet en rubber. Maar ook zuurhoudende middelen om kalk weg te nemen (die jouw klant uiteraard alleen op zuurbestendige natuursteen mag gebruiken), net als verwijderaars van olie- en vetvlekken, was, lijmresten, impregneerproduct, mos, roest en schimmel.

Er zijn ook middelen te koop die kleurvlekken verwijderen uit marmer en andere kalkhoudende natuurstenen vloeren. Net als een extra krachtig middel dat vet en aangekoekt vuil verwijdert op diezelfde materialen.

Op de markt vind je verder heel wat dweilmiddelen voor een normaal onderhoud. Daarnaast zijn er ook speciale producten zoals een wasemulsie om glanzende natuursteenvloeren te onderhouden.

WAT IS NOT DONE?

Belangrijk is dat je nooit zuurhoudende producten inzet op kalkhoudende natuursteen. Die tasten immers de kalk in de steen aan. Op glanzende natuursteen mag je ook geen sterk alkalische middelen gebruiken. Waak er bovendien opnieuw over dat je geen hamer op de natuursteen laat vallen, want zo verkrijg je al snel hoek- en putschade, of barsten.

HOE NATUURSTEEN IMPREGNEREN?

Impregneren doe je altijd net na de plaatsing, omdat de natuursteen dan nog zuiver en vlekvrij is. Een vochtig of vet oppervlak kan je niet impregneren, omdat de poriën van de natuursteen dan gevuld zijn met vocht of vuil.

Je brengt het impregneerproduct ruim verdeeld over het steenoppervlak aan, zodat het overal goed kan indringen. Na een korte inwerktijd van ongeveer 15 minuten verwijder je het overtollige product, opdat er geen resten kunnen opdrogen.

Met welke middelen impregneer je?

Hiervoor vind je verschillende oplossingen op de markt. Om te beginnen bestaan er zowel water- als oplosmiddelhoudende impregneermiddelen. Net als kleurloze en kleurverdiepende versies.

Verder kan je kiezen tussen hydrofobe en oleofobe middelen. Die eerste beschermen de vloer tegen water en algemeen vuil. Ideaal om minder intensief gebruikte vloeren mee te behandelen. Oleofobe producten beschermen bijkomend tegen olie- en vetvlekken. Daarom gebruik je die het best in de keuken.

Bron: FloorTech

Verwante producten