10 tips om tot een Scandinavisch interieur te komen

Wanneer je je huis (her)inricht hou je best een thema in gedachten. Zo vermijd je dat ruimtes totaal niet bij elkaar passen. Overweeg je een Scandinavisch interieur? Ontdek dan onze 10 tips om dit te realiseren! 

1. De vloer

Een vloer volledig in tapijt brak nooit door in Zweden. Integendeel, echte authentieke Scandinavische interieurs hebben een, liefst lichte, houten vloer in elke kamer. Behalve de badkamer. Hout zie je dus niet alleen terug in de meubelstukken, maar ook in de vloer, op het plafond en zelfs in de keuken. 

Helaas is een houten vloer lastig te onderhouden. Kies daarom voor keramisch parket! Ondertussen is keramisch parket bijna niet te onderscheiden van origineel Scandinavisch hout. Ontdek de voordelen van keramisch parket ten opzichte van houten parket. 

Keramisch parket voor Scandinavisch interieur

2. De kleur

Witte muren, grijze tinten en blauw textiel geeft onmiddellijk een Scandinavisch gevoel aan je interieur. Je merkt het misschien al? Kies voor neutrale kleuren, die je makkelijk kan combineren. 

Blauw textiel in Scandinavisch interieur

3. De materialen

Hout, hout en nog eens hout. Wanneer je kiest voor keramisch parket, gebruik je graag ook wat houten elementen als decoratie. Denk maar aan houten rekjes, kistjes, tafeltjes,... Hoe meer hout, hoe liever! Hout geeft karakter en warmte aan je woning. 

4. De vorm

Qua meubilair zijn strakke lijnen hét van het. Banken, tafels en stoelen omarmen moderne middeneeuwse trends met gladde afgeronde hoeken en natuurlijke tinten. Scandinavisch design is ook trots op z'n innovatief en functioneel ontwerp bij het inrichten van interieurs. Een trend in de richting van meerlagig en grote wandrekken spreekt de behoefte aan slimme ruimtes door praktische opslag en visuele schoonheid.

5. De functie

In een echt Scandinavisch interieur wordt geleefd. De "accessoires" en interieurstukken die je gebruikt in je ruimte hebben ook echt nut. Bijvoorbeeld kan een gitaar een mooie aanvulling geven op je interieur, maar die gitaar dient dan ook om bespeeld te worden. 

6. De meubels

Scandinavische design meubels kunnen het best worden omschreven als authentiek, minimalistisch en functioneel. Authentiek wil zeggen dat de meubels volgens eigen ideëen zijn vormgegeven en daardoor puur en origineel zijn. Van namaak is dus geen sprake! Het minimalisme van de Scandinavische design meubels zie je niet alleen terug in de kussens en accessoires, maar ook in grotere ontwerpen.

Tot slot is er in het Scandinavisch design veel aandacht voor slimme innovaties met betrekking tot duurzaamheid. De Noorderlingen zijn bijvoorbeeld dol op het gebruik van natuurlijke materialen als hout, wat logisch is met de vele bossen in Scandinavië. Het hout moet zo onbewerkt mogelijk blijven, zodat het ruw, authentiek en licht van kleur blijft.

7. De haard

Wil je écht de de sfeer van het noorden in huis? Dan kan een haard niet ontbreken. Tijdens de koude dagen verwarm je je aan de houtblokken en in de warmere maanden maakt je haard deel uit van je Scandinavisch interieur. 

8. Milieuvriendelijk

De Zweden hebben heel snel eco-vriendelijke aspecten aan hun huizen toegevoegd. Drievoudige beglazing, goede isolatie van wanden en daken, warmtepompen ... deze zijn allemaal vrij standaard in Zweedse nieuwbouw.

9. De buiten / binnen kamer

Zweden houden over het algemeen van een verbinding met het buitenleven, zodat je zelfs in de kleinste appartementen een balkon of een terras kunt vinden. Deze zijn meestal versierd en gebruikt voor het barbecuën (de Zweden concurreren met Australië en Zuid-Afrika in het barbecuën) en zich buiten vermaken tijdens de late, klare nachten van de zomer.

10. De accessoires

Beperk de accessoires in je interieur tot een minimum. Want elke Scandinaviër zou huiveren bij het zien van een Engels Victoriaans interieur met kleine dozen met daarin de verzameling kleine doosjes. Hou dus eens grote kuis! En vergeet zeker niet om plantjes te integreren in je interieur. 

Afbeeldingen

Verwante producten