Deze tegeltrends sieren onze hedendaagse woningen en terrassen

De vloer onder je voeten bepaalt de look and feel van een kamer. Ga je voor tegels die een neutrale basis vormen of die net een blikvanger zijn? De grootte van de tegels en het design zijn hierin bepalend. Hoe kies je de mooiste en/of meest duurzame exemplaren eruit? We zetten de trends op een rijtje.

Tegels voor het leven

Vloertegels liggen voor jaren of zelfs levenslang. Die kies je dus niet in één, twee, drie. Stel jezelf daarom enkele vragen met betrekking tot de stijl, het onderhoud en het gebruik van de tegels, zodat je weet wat voor type je precies nodig hebt.

“Hoe leef je? Hoeveel mensen en huisdieren wonen in huis?” Hoe groter het aantal, hoe groter de kans op vlekken en hoe onderhoudsvriendelijker en duurzamer je vloer moet zijn.

“Komen de tegels in een vochtige of droge ruimte? Passen ze bij je favoriete interieurstijl? Mogen de tegels opvallen, of blijven ze beter neutraal? Wat is je budget? Enzovoort.” Overweeg alles en maak zo je keuze.

Tip: gebruik staaltjes in de ruimtes, dan krijg je een beter beeld van hoe het eruit gaat zien.

Zeer grote tegels voor een naadloos effect

Grote tot XXL keramische tegels of platen zijn een echte trend in hedendaagse leefruimtes, keukens en badkamers. Ze zorgen voor een naadloos effect en bepalen hoe je de ruimte beleeft. Want hoe minder voegen de vloer heeft, hoe rustiger en hoe ruimer een kleine kamer aanvoelt.

De kleur van de voegen kun je trouwens helemaal afstemmen op de kleur van je tegels, zodat de voegen nauwelijks zichtbaar zijn. Er zijn bijvoorbeeld XXL tegels verkrijgbaar met afmetingen van 120 op 60 centimeter, 150 op 75 centimeter en tegenwoordig zijn er zelfs tegels van 240 x 120 cm.

Patroontegels met een knipoog naar het verleden

Niet alleen de grote tegels zijn populair, ook kleine kleurrijke of zwart-witte patroontegels zijn een trend. Ze doen denken aan de belle-époque cementtegels, maar in tegenstelling tot hun cementen broertjes zijn de keramische versies minder poreus en slijtvast.Toch hebben ze dezelfde authentieke en nostalgische uitstraling.

Vooral in kleine ruimtes zoals de hal of het toilet zijn ze geliefd. Maar ook tegen de keuken-, badkamer- of douchewand krijgen ze hun plaats. Ze geven een hippe toets aan een ruimte, passen bij verschillende stijlen en laten zich goed combineren met strakkere tegels.

Tegels met luxueuze marmerlook

Marmer is aan een heropleving bezig en dat vooral in de keuken en de badkamer. De natuursteen is een allrounder en combineert mooi met trends zoals parket of keramiek in houtlook of donkerkleurige meubels. Maar aan echt marmer hangt wel een prijskaartje, gelukkig zijn er keramische alternatieven met marmerlook die zowel budgetvriendelijk als duurzaam zijn.

Zo kun je toch een toets glamour toevoegen aan je interieur. Wat denk je bijvoorbeeld van hexagone carrara tegels voor de badkamer, gepolijste marmerlooktegels voor een luxe-uitstraling of XXL tegels met marmerlook voor een vergrotend, naadloos resultaat? Je waant je meteen in mediterraanse sferen!

Parkettegels met de duurzaamheid van keramiek

Keramische tegels met houtlook zijn nog steeds bijzonder populair. En omdat de prints en oppervlaktestructuren steeds mooier en beter worden, zijn ze tegenwoordig nog nauwelijks te onderscheiden van echte parketten. Bovendien zijn er ook al bredere versies van 30 centimeter en XL planken met een lengte van 180 centimeter waardoor je de voegen bijna niet opmerkt.

Je geniet van de warme, natuurlijke look van hout, maar profiteert van de voordelen van keramische tegels. Keramisch parket kan zowel in het interieur als op het terras worden geplaatst.

Verbind de tegels binnen met die van buiten

Wil je graag een open ruimtegevoel creëren? Verbind dan binnen met buiten door voor je terras dezelfde (dikkere) tegel te gebruiken als voor binnen.

Terrastegels moeten aan andere voorwaarden voldoen dan tegels voor binnen, maar toch kunnen ze matchen dankzij een binnen-buitenvariant.

De keramische vloertegel voor binnen heeft dan een dikte van 1 centimeter en de overeenkomstige terrastegel heeft dan een dikte van 2 centimeter of zelfs 3 centimeter.

Keramische terrastegels van 2 cm dik

Als je je terras laat aanleggen, dan verwacht je dat het gebruikte materiaal lang meegaat. Kies daarom voor tegels die bestand zijn tegen gure Belgische weeromstandigheden. Keramische terrastegels die 2 cm of 3 cm dik zijn bijvoorbeeld.

Deze tegels barsten niet bij vrieskoude en zijn voorzien van een antislip-laag om uitschuivers te vermijden. Bovendien zijn ze weinig poreus en dus zeer onderhoudsvriendelijk.