Terrazzo tegels: een tijdloze combinatie van traditie en moderne stijl

Terrazzo tegels zijn een van de meest veelzijdige tegelopties op de markt. Terrazzo is een vloermateriaal dat traditioneel werd gemaakt door marmer, graniet, kwarts of glasschilfers te mengen in een cementbindmiddel. Ondertussen zijn de technieken zo ver gevorderd dat je nu keramische terrazzo tegels hebt. Alsook terrazzo op een onderlaag van keramische tegels, wat bij toepassing op vloerverwarming voor een optimale warmtegeleiding zorgt. 

Terrazzo brochure

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Download dan gratis onze terrazzo brochure >

Geschiedenis van productie van terrazzo

Deze tegels, die oorspronkelijk uit Italië stammen, hebben een rijke geschiedenis en zijn tegenwoordig nog steeds geliefd vanwege hun duurzaamheid, unieke uitstraling en veelzijdigheid in stijl en design.

Bekend over de hele wereld onder verschillende namen (terrazzotegels, baldosa, enz.) was de terrazzotegel een van de eerste materialen gemaakt van de resten die overblijven van werken met marmer en steen, gebonden met cement, gekleurd met natuurlijke oxiden en gemengd met water.

Product van de armen

Net als veel gerechten uit de traditionele Italiaanse keuken, begon de terrazzotegel het leven als een product van de armen. Ondertussen is deze stijl gretig overgenomen door alle sociale klassen. Misschien herken je het wel van de vele Italiaanse palazzo's?

Terrazzo vindt zijn oorsprong in het 15e-eeuwse Venetië, waar ambachtslieden een manier zochten om restjes marmer te hergebruiken. Ze ontdekten dat ze de marmeren stukjes konden combineren met cement, waardoor een nieuw, duurzaam en kosteneffectief materiaal ontstond. Dit mengsel werd vervolgens op de vloeren aangebracht en gepolijst tot een glad, glanzend oppervlak.

Het productieproces van terrazzo

Het productieproces van terrazzo tegels begint met het mengen van cement, marmer, graniet, glas of andere decoratieve aggregaten. Deze ingrediënten worden gecombineerd tot een homogene massa, die in mallen wordt gegoten om de gewenste vorm en grootte van de tegels te verkrijgen.

Na het uitharden worden de tegels gepolijst om hun kenmerkende glanzende oppervlak te onthullen, waarbij de ingebedde stukjes materiaal zichtbaar worden als decoratieve elementen.

Oneindige decoratieve mogelijkheden 

Ook het oneindige aantal decoratieve mogelijkheden met randen en tapijten die de effen kleuren verrijken, maakte het mogelijk en nog steeds mogelijk om vloeren van de hoogste kwaliteit te verkrijgen. Dat zorgt ervoor dat terrazzo vloeren opvallen als de mooiste vloeren in Italië en over de hele wereld.

Hedendaagse toepassingen van terrazzo tegels

Vloeren in terrazzo zijn nu dus helemaal terug van nooit weggeweest. Tegenwoordig worden terrazzo tegels op grote schaal gebruikt in verschillende toepassingen, zowel residentieel als commercieel.

Dankzij hun duurzaamheid en onderhoudsgemak zijn ze een populaire keuze voor vloeren, trappen, keukenbladen en badkamers. Ook worden terrazzo tegels vaak gebruikt als wandbekleding en voor het creëren van kunstwerken en meubels.

Stijl en design van terrazzo tegels

Terrazzo tegels voor elk interieur

Dankzij de kleurrijke partikels van marmer, kwarts of graniet, en de toevoeging van gepigmenteerde cement of resine, zorgen de vloertegels in terrazzo voor een stijlvolle indruk en een kleurrijke toets binnen elk interieur.

Terrazzo was vroeger razend populair voor de vloeren van Italiaanse palazzo’s, en nu is het oogverblindende stukje steen een heuse comeback gestart.

De stijl en het design van terrazzo tegels zijn in de loop der jaren geëvolueerd en bieden nu een breed scala aan mogelijkheden voor elke smaak en interieurstijl. De klassieke terrazzo-look, met zijn kenmerkende spikkels en ingebedde stukjes marmer, blijft populair en past goed bij zowel traditionele als moderne interieurs.

Daarnaast zijn er hedendaagse terrazzo-varianten met een scala aan kleuren en patronen, waardoor ze perfect zijn voor het creëren van opvallende en unieke ruimtes. Je kunt kiezen voor subtiele, ingetogen kleuren of juist gaan voor heldere, levendige tinten die een statement maken.

Enorm veelzijdig en duurzaam

Terrazzo tegels combineren een eeuwenoude traditie met moderne stijl en functionaliteit, waardoor ze een aantrekkelijke en duurzame keuze zijn voor elke ruimte. Of je nu een minimalistisch, industrieel, klassiek of eclectisch interieur hebt, terrazzo tegels bieden een veelzijdige oplossing die naadloos aansluit bij jouw esthetische voorkeuren en functionele behoeften.

Een van de grootste voordelen van terrazzo tegels is hun vermogen om te worden aangepast aan jouw specifieke wensen. Je kunt de kleuren, materialen en patronen aanpassen aan jouw smaak en het ontwerp van jouw ruimte. Dit maakt terrazzo tegels niet alleen een duurzame keuze, maar ook een die volledig kan worden gepersonaliseerd.

Bovendien is terrazzo een milieuvriendelijke optie, aangezien het vaak bestaat uit gerecycleerde materialen, zoals glas en restjes marmer of graniet. Hierdoor draagt het gebruik van terrazzo tegels bij aan een meer duurzame en verantwoorde benadering van interieurontwerp en architectuur.

Niet enkel als vloer

We zien terrazzo steeds vaker verwerkt worden in vloeren, aanrechten en badkamermeubels, maar ook stoffen en behang moeten geloven aan al dat spikkelgeweld.

Neem dus maar alvast afscheid van marmer, want terrazzo is helemaal terug van weggeweest.

In de afgelopen jaren is de populariteit van terrazzo tegels toegenomen, met name in commerciële en openbare ruimtes zoals luchthavens, hotels, winkelcentra en kantoorgebouwen. Hun slijtvastheid en lage onderhoudsvereisten maken terrazzo tegels tot een praktische en aantrekkelijke keuze voor drukbezochte ruimtes als vloer- of wandtegel.

Neem dus maar alvast afscheid van marmer, want terrazzo is helemaal terug van weggeweest.

Terrazzo tegels in ‘t kort

Kortom, terrazzo tegels zijn een tijdloze en veelzijdige keuze die traditie, moderne stijl en functionaliteit samenbrengt.

Of je nu een statement wilt maken met gedurfde kleuren en patronen of een subtiele, ingetogen look wilt creëren, terrazzo tegels bieden een breed scala aan mogelijkheden om jouw persoonlijke stijl en voorkeuren te weerspiegelen, terwijl ze tegelijkertijd een duurzame en onderhoudsvriendelijke oplossing zijn voor jouw interieur.

Terrazzo brochure

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Download dan gratis onze terrazzo brochure >

Verwante producten