“Natuursteen verdient het om eervol te worden toegepast”

Architect Luc Binst koestert natuursteen, zo blijkt uit diverse projecten van Crepain Binst Architecture waaronder het Huis van de Stad Lommel en het Centrum ALM-Anttec in Berchem. Tijdens een event van Febenat (Benelux Federatie van Natuursteengroothandelaars) benadrukte hij dat natuursteen het verdient om eervol te worden toegepast. In Up-site (de hoogste woontoren van België waar de Marmara White vloerbekleding in het oog springt in de imposante lobby) gaf hij tevens zijn visie op hoogbouw in België. Trendwatcher Hilde Francq (oprichter Francq Colors) stelde haar trendrapport voor de herfst/winter 2018-2019 voor, waarin vier grote trends naar voor komen.

The Explorer

Deze trend wordt gekenmerkt door Zuid-Amerikaanse invloeden met een achterliggende sociologische gedachte. Hilde Francq: “Warme, kleigebakken kleuren, natuur en cultuur staan centraal. We zien brickkleuren, sundried orange, blauw- en groentinten. Groen wordt de belangrijkste kleur in het interieur. Binnen de materialen zijn er veel onregelmatige oppervlakten en is er terug bewondering voor baksteen en tegels met partikels. Wat we vroeger lelijk vonden (spatten, vlekken) wordt nu terug mooi. Ook het lijnenspel is in.” (Link met natuursteen: onder andere Rusty Slate Stonepanels, Rusty Quartz Rockpanels, Breccia Alba).

The Muse

Hier komt het nieuw feminisme in combinatie met kunst op de voorgrond. Centraal staat de nieuwe visie op de vrouw en man en de ‘hokjes’ man-vrouw die verdwijnen. Dit uit zich in transparante stoffen, speelse kleuren, ronde vormen en abstracte gezichten. Inzake kleuren wordt Electric Blue voor de interieursector zeer belangrijk, naast onder meer perzikachtig roze, geel en lila. (Link met natuursteen: Thala Beige)

The Cynic

The Cynic staat voor een dystopische wereld met een romantisch kantje: angst in de maatschappij, het spirituele, hekserij, magie, het extreme en overdaad. Het kleurenpallet omvat donkere kleuren, rood, diep brons en off-black. Messing, nikkel en chroom zijn populair; evenals oxidatie, patina, objecten van haar, verbrand hout dat er uitziet als houtskool, donkere vloeren, behang en fluweel. (Link met natuursteen: donkerbruin, grofkorrelig graniet, Nero Marquina, Gris des Ardennes)

The Architect

Deze trend focust op de architectuur als constructiemodus. Inspiratiebronnen zijn: een utopische wereld, ideale toekomst, religieuze gebouwen, neo-brutalisme en gedisciplineerde repetitie. Qua kleuren zullen vooral de grijstinten, groen, fel rood en brushed steel naar voor komen. Hilde Francq: “Vilt wordt de architecturale stof bij uitstek. We zien ook 3-dimensionele patronen, ruw staal (koper en messing zijn bijna over hun hoogtepunt) en gordijnen (bijvoorbeeld in beton) worden zeer belangrijk en overstijgen hun functie. (Link met natuursteen: Ierse blauwsteen, Woodstone Grey)

“Breken met traditionele ideeën”

Architect Luc Binst, die ooit een Marble architectural award won, heeft een voorliefde voor natuursteen: “We gebruiken het als een conceptueel vertrekpunt uit de massa. Natuursteen blijft, het is heel bestendig.” Hij roept ook op om te durven breken met traditionele ideeën en bestaande zaken: “We zouden via een nationale denktank gezamenlijk tot een soort visionair manifest moeten komen. Dit om de politiek te sensibiliseren en de Bouwmeester te ondersteunen omtrent belangrijke thema’s als mobiliteit, hoogbouw en het wonen van morgen. Op die manier kunnen we elkaar overkoepelend versterken en sterker bedienen. We zijn nog maar gestart met het heruitvinden van de hoogbouw. Ik pleit voor meer durf en het loskomen van de gangbare bouwprincipes. Ik denk aan hoogbouw die zich ontmoet op een niveau boven de stad en bijvoorbeeld ook landbouw die interactief is of kan zijn met hoogbouw. Het visionaire DNA zit in onze Belgische artistieke genen maar komt vooralsnog te weinig uitgesproken naar buiten.” (Zie ook het boek Crepain Binst Architecture – United, eind 2015 door Lannoo uitgegeven.

Door Tilly Baekelandt

www.febenat.be

Afbeeldingen