Zelliges - artisanale tegels uit Marokko

Zelliges

Zelliges zijn handgemaakte tegeltjes die oorspronkelijk in Arabische badhuizen en gebedshuizen werden gebruikt. Ze hebben een unieke uitstraling en lenen zich goed om gebruikt te worden in de keuken, badkamer of wc. Met zelliges geef je een ruimte een warme en authentieke look.

Wat zijn zelliges ? 

Zelliges, ook wel Marokkaanse wandtegels genoemd, zijn handgemaakte geglazuurde tegels van een lichte, meestal witte kleisoort. Ze hebben een onregelmatig oppervlak en zijn doorgaans voorzien van een semi transparante glazuurlaag. Doordat de tegels met de hand zijn gemaakt, krijgen ze een uniek karakter. Met zelliges kun je niet alleen wanden decoreren maar ook vloeren of meubels.

Soorten zelliges

Zelliges bestaan in allerlei afmetingen; de vierkante formaten 10x10 cm en 5x5 cm zijn in Europa het populairst. Door onze eigen productie kunnen wij tevens andere formaten produceren zoals 7,5x15 of 7x20 cm en diverse andere formaten en vormen.

Rechthoekige tegels zijn vergelijkbaar met vierkante tegels, maar hebben een langwerpige vorm. Ze kunnen zowel horizontaal als verticaal worden geplaatst om verschillende ontwerpen te maken.

Naast deze vormen kunnen zellige tegels ook verschillende kleuren en afwerkingen hebben, variërend van levendige kleuren zoals blauw, groen en rood tot aardetinten zoals bruin, beige en terracotta. Ook zijn er tegels met metallic afwerkingen, zoals goud en zilver, die een luxueus effect geven.

Doordat elke tegel met de hand is gemaakt en geëmailleerd, krijgt het een karakteristieke uitstraling met een vleugje Arabische schwung. Zelliges komen goed tot hun recht zowel in landelijke als in moderne interieurs.

Productie zelliges

Het productieproces omvat het selecteren en kneden van klei, glazuren voor kleur en glans, en bakken bij hoge temperaturen. Vervolgens worden de tegels handmatig in kleinere stukjes gekapt en gerangschikt om prachtige geometrische mozaïekpatronen te vormen.

Hoewel dit een tijdrovend en arbeidsintensief proces is, leidt het tot verbluffende kunstwerken die de Marokkaanse cultuur en geschiedenis weerspiegelen.

Kostprijs zelliges ?

De kwaliteit van de gebruikte materialen en de afwerking van de tegels zijn cruciaal voor de uiteindelijke kostprijs. Handgemaakte zellige tegels, gemaakt van hoogwaardige klei en glazuren, zullen doorgaans duurder zijn dan machinaal geproduceerde varianten. Ook tegels met bijzondere afwerkingen, zoals metallic glazuren, kunnen een hogere prijs hebben.

De complexiteit van het patroon en het ontwerp van de zellige tegels heeft invloed op de prijs. Ingewikkelde mozaïekpatronen die veel tijd en vakmanschap vereisen, zullen doorgaans duurder zijn dan eenvoudigere ontwerpen.

Bekijk al onze zelliges op onze tegel webshop.

Afbeeldingen

Verwante producten