Inspiratie voor je terras: ontdek de vele verhardingen

Droom je van een eigen terras om in de zomer heerlijk te ontspannen? Op welk type verharding laat jij graag je voeten rusten? Trek je de vloer van binnen door naar buiten? Of wil je liever iets compleet anders? We inspireren je graag met verschillende ideeën voor terrasverhardingen.

Verhardingen voor een terras

Het terras is een afgebakend stukje dat de woning en de tuin verbindt. ‘The place to be’ bij mooi weer om onder andere gezellig buiten te eten. We verhuizen er graag onze hapjes en drankjes voor. Wil je dat je tafel en stoelen stabiel staan, dan is je terrasverharding belangrijk. Je hebt keuze uit verschillende soorten materiaal. Trek je de vloer van binnen door naar buiten? Of wil je liever iets compleet anders? Ontdek mee de mogelijkheden.

Tegels voor je terras

Keramische tegels

Keramische terrastegels zijn ideaal voor buiten. Ze worden gemaakt van een mengsel van zand, klei, bindmiddel, kleur- en toeslagstoffen. De tegels kunnen goed tegen een stootje en vragen weinig onderhoud. Ze zijn slijt- en kleurvast, vorst- en vlekbestendig. Je hebt keramische tegels in verschillende maten, kleuren en prijzen. De trend van het moment is keramisch parket voor buiten. Zo kun je, als je dat wilt, de look van binnen naar buiten doortrekken. Deze houtlook tegel heeft een print met voelbare houtstructuur. Enkel de voegen verraden dat het geen echt hout is. Voordeel is wel dat het lang mooi blijft.

Natuurstenen tegels

Natuurstenen tegels bestaan uit natuurlijke gesteentes en hebben dus een eigen authentieke look. Na een tijdje verweert de steen door gebruik. Niet alle soorten steen zijn geschikt voor je terras, maar het aanbod is behoorlijk uitgebreid. De populaire gesteentes ken je wel: blauwe hardsteen, graniet en leisteen maar er zijn ook nog andere soorten. De manier waarop de steen wordt afgewerkt bepaald mee de look. Men kiest vaak voor ruwe bewerkingen om meer grip te geven. Je kunt natuursteen behandelen met een impregneermiddel om te beschermen tegen vocht, vuil, mos. Natuurstenen tegels zijn wel wat duurder dan keramische tegels.

Betontegels

Op zoek naar een ander type tegel? Dan zijn betontegels ook een mooie optie. Standaard, met toplaag, gepolierd of in grindbeton, er zijn zoveel mogelijkheden. Betontegels zijn sterk, vorstbestendig en budgetvriendelijk. Wel duurt het even om vetplekken weg te slijten. Sommige betontegels zijn behandeld met een beschermende laag in epoxy of PU-laag. Ideaal voor een terras. Betontegels kun je verkrijgen in verschillende kleuren, formaten en afwerkingen. Grote tegels staan chique. Ook mooi zijn grindbetontegels voor een klassiek, landelijk terras.

Houten tegels

Heb je graag een warme, natuurlijke look voor je terras? Dan kun je gaan voor tuintegels in hout. Dit zijn vierkante tegels in zacht- of hardhout die tegen elkaar gelegd worden. Vaak bestaan ze uit een structuur met horizontaal en verticaal patroon met open voegen.Houten tegels zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, formaten en kleurschakeringen. Een voordeel is dat ze niet zo heet worden en je er met blote voeten over kunt lopen. Bovendien zijn ze gemakkelijk te plaatsen. De tegels zijn wel minder stevig en duurzaam als houten planken. Maar met een harde houtsoort en impregnatie kom je al ver. De houtsoort bepaalt voor een groot deel de prijs.

Composiettegels

Een variant op de houttegels zijn composiettegels. Ze zijn gemaakt van een mix van (hard)houtstof en High Density Polyethyleen (kunststof). Deze vierkante kliktegels plaats je vlot. Je creëert met composiettegels snel een modern terras waar weinig onderhoud aan is. Je hoeft immers niet te beitsen of oliën en ze verslijten minder snel dan hun houten broertjes. Ook hoef je je geen zorgen te maken over eventuele splinters. Bovendien zijn ze vormvast, bestand tegen chloor en onderhoudsvriendelijk.

Cementtegels

Iets minder voor de hand liggende tegels voor buiten zijn cementtegels. Je kent ze wel, de kleurrijke patroontegeltjes, al dan wel of niet gerecupereerd uit een oude woning. Leg je ze onder een afdak of overkapping dan blijven ze lang mooi. Zonlicht kan de kleur immers aantasten. Het is een licht poreuze tegel, zeker als ze nieuw zijn. Ook is een goede behandeling of bescherming belangrijk, laat ze daarom na plaatsing impregneren. Gebruik geen agressieve, zure poetsmiddelen om deze tegels schoon te maken.

Kasseien

Een authentiek type verharding voor een terras zijn kasseien. Ze bestaan in verschillende types gesteente, vormen en formaten. Dit en de manier waarop ze gelegd worden, bepalen de look van je terras. Hoe langer de kasseien liggen, hoe mooier ze worden. Ze vragen niet veel onderhoud, ze zijn bijzonder sterk en gaan heel lang mee. Is er eentje beschadigd of los? Dan kun je dit gemakkelijk (laten) herstellen. Het laten aanleggen van kasseien is wel niet zo goedkoop. De stenen zelf zijn vrij duur en het plaatsen ervan is zeer arbeidsintensief.

Terras met klinkers

Kleiklinkers

Kleiklinkers of ook wel keramische kleiklinkers zijn gemaakt van zeer duurzaam, kwalitatief materiaal. Ze nemen weinig water op, zijn bestand tegen vorst, verslijten en verkleuren niet. Ook hebben ze weinig onderhoud nodig. Bovendien bieden ze voldoende grip. De typische rechthoekige stenen bestaan in verschillende formaten, kleuren en texturen. De kleur wordt bepaald door het natuurlijke pigment van de gebruikte kleien. Je kiest het patroon waarin je klinkers gelegd worden. Er is trouwens ook een variant kleiklinkers die water doorlaten naar de ondergrond. Hierbij is de voeg ook groter zodat water kan wegsijpelen.

Betonklinkers

Vind je kleiklinkers wat te duur? Dan zijn betonklinkers misschien een goed alternatief. Ze bestaan in verschillende varianten: getrommeld of niet getrommeld, vlak of afgeschuind, gewaterstraald of uitgewassen. Ook zijn er vele kleuren mogelijk. Betonklinkers zijn wel iets minder kleurvast dan kleiklinkers. Kies daarom klinkers die een minerale beschermingslaag hebben. Klinkers in beton zijn zeer stevig en slijtvast. Bovendien vragen ze weinig onderhoud. Daarnaast zijn er ook waterdoorlaatbare betonklinkers op de markt. Hierbij dringt het water langzaam naar de bodem.

Gepolierde beton buiten

Gepolierde beton of polybeton met al dan wel of niet ingeslepen voegen is een trend voor moderne terrassen. Hiervoor wordt beton gegoten en nadien gepolierd met een poliermachine. Zo krijg je een mooi egaal vlak waar onkruid geen kans krijgt. Het beton kan naar wens gekleurd worden met een kwartslaag. Gepolierde beton vraagt minimaal onderhoud, doorheen de jaren kan het wel wat afslijten waar vaak gelopen wordt. Wil je niet uitglijden bij regenweer, voorzie dan ook een antislip-laag.

Terras in steentapijt

Steentapijt wordt regelmatig binnen gebruikt maar wist je dat je het ook buiten voor je terras kunt gebruiken? Het bestaat uit heel veel kleine steentjes die vermengd zijn met een speciale lijm als bindmiddel. Binnen gebruiken ze hiervoor hars. Steentapijt laat water door. Ook is het bestand tegen vrieskou en hete temperaturen, scheuren, slijtage en mos. De prijs valt relatief mee en wordt bepaald door oppervlakte, plaatsingskosten en kleuren.

Grindterras

Liever een terras dat water vlot infiltreert naar de bodem? Dan is een grindterras een goed idee. Belangrijk is dat je een onder de steentjes een infiltratiedoek aanbrengt dat water doorlaat. Het vraagt iets meer onderhoud omdat onkruid tussen de steentjes kan opduiken. Worteldoek tegen het onkruid kan ook maar laat het water minder vlot door. Ook handig zijn speciale, kunststoffen grindmatten met honingraatprofielen om de steentjes op hun plaats te houden.

Terras met grasdallen

Een ander type terras dat vlot water doorlaat is een verharding met grasdallen. Deze zeshoekige structuren bieden stevigheid en laten het gras er nog wat doorgroeien. Zo behoud je een groene toets. Wel moet je het regelmatig onderhouden en is de look van het gras afhankelijk van de weersomstandigheden.

Bron: bouwinfo.be

Verwante producten